Balansbrug Gemeente Westland

Een bijzondere brug – ‘het pootje van Bram’

In opdracht van de Gemeente Westland heeft Verboon Maasland een bijzonder innovatief project uitgevoerd; de complete bouw van de eerste drijvende balansbrug in Europa. Het pootje van Bram is de nieuwe verbindingsweg tussen de Maasdijk (N220) en bedrijventerrein Honderdland. Vanwege de aanleg op slappe grond vlakbij een dijk heeft de gemeente gekozen voor deze oplossing. Een innovatief ontwerp dat zelfs voor 1 miljoen euro minder uitgevoerd is dan een traditionele brug.

Door middel van een uniek balansprincipe is evenwicht gezocht in afgegraven grond en opkomende grond. Met deze methode is het mogelijk een constructie te funderen op relatief slappe grond, waarbij zettingen als gevolg van grondspanningen beperkt blijven. Door het toepassen van een EPS lichaam om het afgegraven grondlichaam te vervangen worden spanningen in de ondergrond als gevolg van het balansprincipe beperkt.

Mooie samenwerking

In samenwerking met Appel Advies, Olde Hanter en Gebr. de Koning hebben wij deze balansbrug in zeer korte bouwtijd gerealiseerd.

Bekijk hieronder de timelaps van het gehele project